Samen zuinig op het melkgebit

Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond en sterk blijvend gebit. En ook hierbij geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Wie op jonge leeftijd goed leert tandenpoetsen, zal die gewoonte behouden.

Wanneer poetsen

Begin met tandenpoetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Gebruik een zachte tandenborstel en een speciale peutertandpasta. Poets 1 keer per dag tot uw kind 2 jaar is, poets vanaf het 2e levensjaar 2 keer per dag: ’s ochtends en ’s avonds. Neem de tijd voor een poetsbeurt: poets altijd 2 minuten, zodat u het gebit goed schoon kunt maken. Poets liever niet direct na een maaltijd, maar liever een half uur erna.

Hulp bij poetsen

Kinderen zijn nog niet in staat om zelfstandig hun tanden goed te poetsen. TandAnders adviseert: poets tot en met het 10e levensjaar het gebit van uw kind(eren), ook als er elektrisch wordt gepoetst.

Als uw kind ongeveer 6 jaar is, kunt u uw kind leren om zelf te poetsen, waarna u nog ‘napoetst’. Zo leert uw kind hoe het gebit gepoetst moet worden. Probeer daarbij een vaste volgorde aan te leren volgens de 3 B’s: buitenkant – binnenkant – bovenop. Let op: poets niet te hard en vervang de tandenborstel op tijd.

De juiste tandpasta

Gebruik altijd een fluoridetandpasta, afgestemd op de leeftijd van uw kind(eren).
Spoel de mond niet na met water, maar geef de fluoride in de tandpasta de kans om langer door te werken.

Poetsen is leuk!

Niet elk kind vindt tandenpoetsen een pretje. Maak het leuk door uw kind zelf een tandenborstel uit te laten kiezen. Veel kinderen vinden een elektrische tandenborstel heel interessant. Met een speciale kindertandenborstel leren kinderen om goed te poetsen. Natuurlijk kunt u ook zelf een spelletje maken van het dagelijkse tandenpoetsritueel. Of zing een tandenpoetslied. Gebruik eventueel een kookwekker om de tijd in de gaten te houden (2 minuten). Beloon goed poetsgedrag met bijvoorbeeld een sticker. Volle kaart? Poetsdiploma! Protesteert uw kind ondanks deze tips nog tegen het tandenpoetsen? TandAnders geeft u graag advies op maat. En vergeet niet: de grootste beloning is een mooi en gezond gebit!

Regelmatig op controle

Feit: één op de vijf kinderen in Nederland gaat niet op controle bij de tandarts. Dat is zorgelijk. Het is belangrijk dat kinderen regelmatig naar de tandarts gaan. Dat helpt om de mond gezond te houden en eventueel problemen op tijd te signaleren en te stoppen. Ziet uw kind enorm op tegen het tandartsbezoek? Geef dat aan bij het plannen van de afspraak. Uiteraard neemt TandAnders sowieso alle tijd voor een controle van het kindergebit. Angst voor de tandarts is echt niet nodig!

Niet teveel zoet

Voorkomen is echt beter dan genezen. Beperk daarom het aantal zoetmomenten op een dag. Zo is de kans op het ontwikkelen van gaatjes kleiner. Hoe minder het kindergebit wordt blootgesteld aan suiker, hoe beter… maar beperk het in ieder geval tot maximaal 7 zoetmomenten per dag. Ook het drinken van sappen en siroop is een zoetmoment!